In principe mag je alle soorten fruit gebruiken bij diabetes, want fruit hoort bij een gezonde voeding. Alleen sommige fruitsoorten verhogen de bloedsuikers meer dan andere fruitsoorten. Dit zit zo: in fruit zit vruchtensuiker, oftewel fructose en wanneer dit is opgenomen in de darm gedraagt dit zich gewoon als suiker. Hoe veel je bloedsuiker stijgt van het fruit ligt aan twee dingen: hoeveel vruchtensuiker zit er in en hoeveel vezels bevat het fruit. Hoe meer vruchtensuiker erin zit hoe sneller en hoger de stijging van de bloedsuiker, maar hoe meer vezels des te meer wordt de opname van de vruchtensuikers in de darm vertraagd, waardoor een minder snelle bloedsuiker stijging.
Hoeveel je bloedsuiker stijgt van een bepaald soort fruit wordt de glycemische index genoemd. Hieronder volgt een tabel met glycemische index van fruit. Hoe lager de index hoe beter!
GROENER < 25 | GROEN 25 – 40 | ORANJE 40 – 50 | ROOD > 50 |
Aalbessen Aardbeien Avocado Bosbessen Bramen Frambozen Kersen Kruisbessen | Abrikoos Appel Granaatappel Grapefruit Mandarijn Passievrucht Peer Perzik Pruim Sinaasappel Vijgen (vers) | Ananas Kaki Kokosnoot (vers) Mango Minneola | Kaki/Sharon Kiwi Papaja Banaan Dadels Druiven Meloen Rozijnen Vruchtensap* |