In principe mag je alle soorten fruit gebruiken bij diabetes, want fruit hoort bij een gezonde voeding. Alleen sommige fruitsoorten verhogen de bloedsuikers meer dan andere fruitsoorten. Dit zit zo: in fruit zit vruchtensuiker, oftewel fructose en wanneer dit is opgenomen in de darm gedraagt dit zich gewoon als suiker. Hoe veel je bloedsuiker stijgt van het fruit ligt aan twee dingen: hoeveel vruchtensuiker zit er in en hoeveel vezels bevat het fruit. Hoe meer vruchtensuiker erin zit hoe sneller en hoger de stijging van de bloedsuiker, maar hoe meer vezels des te meer wordt de opname van de vruchtensuikers in de darm vertraagd, waardoor een minder snelle bloedsuiker stijging.

Hoeveel je bloedsuiker stijgt van een bepaald soort fruit wordt de glycemische index genoemd. Hieronder volgt een tabel met glycemische index van fruit. Hoe lager de index hoe beter!

GROENER
< 25
GROEN
25 – 40
ORANJE
40 – 50
ROOD
> 50
Aalbessen
Aardbeien
Avocado
Bosbessen
Bramen
Frambozen
Kersen
Kruisbessen


Abrikoos
Appel
Granaatappel
Grapefruit
Mandarijn
Passievrucht
Peer
Perzik
Pruim
Sinaasappel
Vijgen (vers)
Ananas
Kaki
Kokosnoot (vers)
Mango
Minneola

Kaki/Sharon
Kiwi
Papaja Banaan
Dadels Druiven
Meloen
Rozijnen
Vruchtensap*
* Vruchtensap is een vorm van vloeibare suiker, waarin veel koolhydraten zitten. Hiervan stijgt je bloedsuiker extra snel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *