Stresscoaching

Stress te lijf met voeding

Voel je je vaak gestresst of somber maar je weet niet waaraan dit ligt? Je hebt een goede baan en vind je het moeilijk om dit te combineren met een druk gezinsleven of sociaal leven? Langdurige stress is vaak een grote mede veroorzaker van hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Hieraan is gelukkig wel wat te doen zonder gelijk naar (meer) medicijnen te grijpen. Wordt dan stressbestendiger en gezonder met stressologie. Stressologie is de methode om stress te verminderen met behulp van geconcentreerde voedingsstoffen en gezonde voeding. Bij stressologie worden hoogwaardige voedingsstoffen, vitamines, mineralen en kruiden ingezet om het lichaam te ondersteunen om van binnenuit energie te herstellen en gezondheid te bevorderen. Kies uit een reguliere stressologie traject of het speciale traject “Voeding voor je hart”.

Herkenbaar?

Wil je dit?

Waarom stressologie?

Lazy unproductive young guy wearing funny sticky notes with open eyes on his glasses, sleeping at workplace

Stress zit niet alleen tussen onze oren, het is ook een reeks van biochemische processen in ons lichaam. Wanneer de stress te lang aanhoudt, is dit veel schadelijker dan de meeste mensen weten. Voedingsstoffen zijn het grootste geheime wapen tegen stress, vermoeidheid, burn-out en depressie. 

Voor de duidelijkheid: er bestaan twee soorten stress. Acute, kortstondige stress is gezond en langdurige, chronische stress is ongezond. 

Zodra er gevaar dreigt maakt je lichaam onmiddellijk stresshormonen aan. Die remmen andere functies af, waaronder de productie van neurotransmitters. Deze neurotransmitters zijn belangrijk voor ons welbevinden en geluk en worden daarom ook gelukshormonen genoemd. Bij langdurige, chronische stress ontstaat er een hormonale disbalans die veel meer klachten veroorzaakt dan alleen stress. Die disbalans is vooral op te lossen met de juiste voedingsstoffen en leefstijltips.

Wat gebeurt er bij een te kort aan gelukshormonen?

Gelukshormonen spelen een enorme rol bij stress, angst, vermoeidheid, burn-out en depressie wanneer we hier tekorten van hebben. Gelukshormonen hebben alles te maken met het oproepen van emoties zoals angst of blijdschap, ze bepalen in belangrijke mate hoe we ons voelen. De vier belangrijkste gelukshormonen en neurotransmitters zijn dopamine, acetylcholine, GABA (gamma-aminoboterzuur) en serotonine. Het is goed om te weten dat je lichaam voor de aanmaak van deze gelukshormonen volledig afhankelijk is van de voeding die je tot je neemt. 

Gevolgen van te korten:

 • Dopaminetekort: vermoeidheid, uitputting, besluiteloosheid, verslavingsgedrag, emotionele instabiliteit, lethargie, gebrek aan wilskracht, weinig motivatie. 
 • Acetylcholinetekort: vergeetachtigheid, concentratiestoornis, leerstoornis, verminderd reactievermogen, minder creativiteit.
 • GABA-tekort: stress, prikkelgevoelig, angst- paniekaanvallen, onrust, hyperalert, verkramping.
 • Serotoninetekort: angst, stress, depressie, slaapstoornis, (hoofd)pijngevoelig, gespannen.

De gelukshormonentest

De Stressologie gelukshormonentest kan inzicht geven in verstoringen van je neurotransmitters. De test is deels gebaseerd op de door de Amerikaanse arts Dr. Eric Braverman ontwikkelde Braverman test. In de test worden vier neurotransmitters gemeten:

Dopamine

Dopamine is de neurotransmitter die staat voor plezier. Hierdoor voelen we ons goed. Dopamine zorgt voor daadkracht, wilskracht en zelfvertrouwen. Het maakt je scherp en gefocust. Je hebt zin in het leven als je dopaminepeil op orde is. En het is nog eens goed voor je libido ook. 

Acetylcholine

Acetylcholine is een neurotransmitter die in vele delen van de hersenen en het lichaam actief is. Acetylcholine wordt onder meer geproduceerd in de dunne darm. In het centrale zenuwstelsel is acetylcholine belangrijk voor de geheugen- en intellectuele functies. En deze beïnvloedt ook het hart en de controle over de willekeurige skeletspieren. 

GABA

GABA is een rustgevende neurotransmitter die andere zenuwcellen remt in hun activiteit. De remmende werking op andere zenuwcellen zorgt ervoor dat je je ontspannen en rustig voelt. Zenuwcellen die gevoelig zijn voor GABA zijn verspreid over alle delen van de hersenen. 

Serotonine

Serotonine is de stemmingsregulator van ons lichaam, brengt rust en maakt dat je je gelukkig kunt voelen. Uit serotonine maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine. Onbalans in serotonine is verantwoordelijk voor een groot aantal klachten zoals depressies, eetstoornissen en slaapproblemen.

Wil je graag de gelukshormonentest doen?

Deze test blijft een vragenlijst en de uitkomst is niet meer dan een indicatie. Maar wel een heel bruikbare indicatie.

en selecteer mijn naam:

Aan het einde van de test krijg je een code. Die kun je zelf bewaren (om de uitslag later weer in te kunnen zien) of je kunt de code doorsturen naar mij.  Wil je na het maken van de test graag weten hoe je meer gelukshormonen kunt aanmaken met voeding? laat dan je emailadres of je telefoonnummer achter en ik neem contact met je op voor een vrijblijvende intake telefonisch.

Wil je graag snel aan de slag om je stressbestendiger en gelukkiger te voelen, kies dan één van de volgende trajecten, die in meerdere delen te betalen zijn.

Tarieven stressologie

traject Stressologie 4 maanden

250
 • Intake gesprek van 1 uur
 • 3 vervolgconsulten van 0,5 uur
 • Advies natuurlijke supplementen (zelf te betalen)
 • Gepersonaliseerd voedingsadvies
 • Stressmeting

traject Stressologie 8 maanden

450
 • Intake gesprek van 1 uur
 • 5 á 6 vervolgconsulten van 0,5 uur
 • Advies natuurlijke supplementen (zelf te betalen)
 • Gepersonaliseerd voedingsadvies
 • 1 fles hoogwaardige omega-3 olie (á 100 ml) t.w.v. 22,-
 • Stressmeting

Traject "Voeding voor je hart" 6 maanden

980
 • Elke maand een consult
 • Persoonlijk dieetadvies
 • Inclusief hoogwaardige omega-3 olie voor 6 maand
 • Inclusief benodigde natuurlijke supplementen
 • Vaatconditie- en stressmeting
 • Bloedtest cholesterol of omega-3